Υλικά
400γρ. κιμά μοσχαρίσιο, από ελιά ή κιλότο
2 φλιτζάνι ρύζι για πιλάφι
50ml ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ξερό, κομμένο σε ψιλά καρέ
100ml κονιάκ (ή λευκό ξηρό κρασί)
1 κονσέρβα ολόκληρα αποφλοιωμένα ντοματάκια με το χυμό τους, ψιλοκομμένα
1 καρότο μέτριο, τριμμένο
1 φλιτζάνι γραβιέρα γλυκιά, τριμμένη
1 φλιτζάνι τυρί κρέμα, χτυπημένο για λίγο με το σύρμα να αφρατέψει
1 φλιτζάνι φρέσκα μυρωδικά ανάμικτα (μαϊντανό, άνηθο, δυόσμο, μάραθο, μυρώνια κ.ά.) ψιλοκομμένα
1 φλιτζάνι σπόρια από ρόδι
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Βήμα 1Σε μια μεγάλη και βαριά κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε το κρεμμύδι για 1-2 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει λίγο. Προσθέτετε τον κιμά, δυναμώνετε τη φωτιά και σοτάρετε για 5-6 λεπτά, ανακατεύοντας διαρκώς και έντονα με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να κομματιαστεί καλά, να ροδίσει καλά και να γίνει σπυρωτός.
Βήμα 2Σβήνετε με το κονιάκ (ή το κρασί), ανακατεύετε και προσθέτετε τα ντοματάκια με το χυμό τους και το τριμμένο καρότο. Μόλις το μίγμα πάρει μια βράση χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγομαγειρεύετε για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να σωθούν τα περισσότερα υγρά αλλά να μη στεγνώσει το μίγμα.
Βήμα 3Προσθέτετε το ρύζι, 400-450ml βραστό νερό, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύετε με μια ξύλινη κουτάλα και αφήνετε να πάρει μια βράση. Μετριάζετε τη φωτιά και μαγειρεύετε για 20-25 λεπτά, μέχρι το ρύζι να γίνει και να απορροφήσει σχεδόν όλο το υγρό.
Βήμα 4Αποσύρετε το σκεύος από τη φωτιά και το αφήνετε να κρυώσει για 10 λεπτά. Προσθέτετε τη γραβιέρα, το τυρί κρέμα, το ρόδι και τα ψιλοκομμένα μυρωδικά και ανακατεύετε πολύ καλά.
Βήμα 5Αδειάζετε το κιμαδοπίλαφο σε μια μέτρια στρογγυλή φόρμα του κέικ με τρύπα στη μέση και το αφήνετε να κρυώσει τελείως. Ξεφορμάρετε σε μια πιατέλα και σερβίρετε.
0 Σχόλια